Navigera dig fram här   Torsdagen den 29:e oktober 2020
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen ATV  
  ATV tester  
  Quad racing  
  ATV nyhetsarkiv  
  Prenumeration ATV  
  Tidigare nummer ATV  
  Forum - ATV & Quad's  
  Årets ATV  
  Medlem  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15052  
  Antal nyheter: 5562  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 1271 st  
  Igår: 6829 st  
  Denna månad:
235099 st
 
  Föreg. månad:
258595 st
 
  Totalt: 75064258 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. scom851
2. FrankJScott
3. Erika05
4. tianadireyyyyy
5. Mahi01
6. sunnne
7. kimberly1857
8. SweSkot21
9. Gordon58
10. Reni1123
 
 
Här är du: I tidningen: 2020, nr 5
 
Välj nummer:

NR 5-2020

Vi har kollat in nyheterna inför 2021 på både Arctic Cat, Kawasaki och Yamaha. Testkört brutalt roliga Polaris RZR Turbo S och den ytterst kompetenta Can-Am Traxter HD 10 Pro.
Utöver det har vi en stor skogsvagnsspecial. Testat Black Wolfs kombitrailer 1500 och skrivit om Dakar som går av stapeln i början på nästa år.
Mer test: Dragbilen Jeep Compass laddhybrid - hur är det att dra med en sådan?
Vi har intervjuat en deltagare i Sweden Offroad Tour. - Hur är det att vara med egentligen? Mer innehåll är bland annat intressant statistik om ATV försäljningen

Vill man hänga med läser man ATV-Quad helt enkelt.

[ REPORTAGE ]
[1] Tillbehör till ATV-fordon
ATV:n har blivit en allsidig maskin. Det finns allt fler redskap till den och man kan göra de flesta arbeten med en fyrhjuling. De har blivit ett bra komplement till jordbrukstraktorn och skogsmaskiner. Det blir allt mer populärt att investera i en ATV- fyrhjuling, eller UTV, tillsammans med en timmervagn eller en lite större och mer avancerad griplastarvagn om det gäller skogskötsel. Även till UTV finns anpassade tillbehör. Den fordonstypen är komfortabel att använda sig av när man är ute i skog och mark. Med hytt och värme blir miljön skön att köra i. ATV:n är öppen och man sitter mer utsatt för blåst, kyla och drag. När det gäller tillbehör till dessa fordonstyper finns det just i det här fallet som vi tittat speciellt på – skogs-/ timmervagnar – ett flertal stora svenska tillverkare. Dessutom görs importer från andra länder av liknande vagnar och ibland till lägre priser. Små tips är: Funderar man på att investera i en skogs-/ timmervagn skall man tänka igenom hur man skall använda vagnen. Kan en ren timmervagn vara till fördel eller en vagn som kan kombineras som en timmervagn och flakvagn. Det finns två stora grupperingar kring skogsvagnar. Det är timmervagn eller griplastarvagn. Storlek på vagnen. Skall jag köra fulla timmerlängder är en vagn med drivning på vagnhjulen att föredra. Gäller det gallring behövs bara lättare vagnar, kanske med flera bankar för att få med olika trädlänger på vagnen. Kanske t.o.m. en vagn som man kan kombinera med att ändra till att vara flakvagn för gårdsarbete hemma. Titta noga på priset och ta en funderar på finish och ingående tillbehör. Gör inga överlaster på vagnen. Ställ in boggien efter lasten så du får bra balans på vagnen och kultrycket blir stabilt mot maskinen. Stel eller delad bakaxel på ATV:n. Det är för- och nackdelar med det. Med stel bakaxel har man full fjädringsväg baktill men får istället en osmidigare maskin vid manövrering i trånga utrymmen. Delad bakaxel ger en smidigare manövrerbarhet men istället får man en lägre fjädringsväg då tyngden av vagnen trycker ihop fjädringen bak. Använd rätt körteknik och undvik hjulspinn. På många ATV:n finns en speciell inställning (oftast uppe på styret) för ”mjuk” körning. Investera gärna i kran för att underlätta främst lastning men även lossning. Kranen kan då också utrustas med elvinischar. Då gärna fjärrmanövrerade med tanke på säkerhet för användaren. carlivar.lidgren@atv-quad .se
[2] ATV I ARBETET Val Thorens och alperna
Val Thorens är en skidort i franska Alperna. Byn ligger på hela 2300 meters höjd över havet och är därmed Europas högst belägna skidort. Val Thorens ingår i liftsystemet Les Trois Vallées (De tre dalarna) som med sina 600 kilometer pistade nedfarter räknas som världens största sammanhängande skidområde. Under sextiotalet inleddes planerna på att bygga flera skidorter i Bellevilledalen.
[3] Polaris i strategiskt elsamarbete
Polaris var tidigt ute och kunde leverera sin Ranger modell med elmotor. Ranger EV var namnet på modellen när man först lanserade den tillsammans med en rad andra olika alternativ på drivlinan. Nu har man ingått ett långsiktigt avtal med ett företag som själv ligger långt fram i utvecklingen av elmotorer som sitter i deras motorcyklar. Målet är att man tillsammans skall bli ännu starkare inför framtiden. Sedan tidigare har Polaris gjort strategiska köp inom elmotormarknaden då man haft en uttalad strategi inom dessa områden. Polaris kan nu gå ut med att man har skrivit på ett 10-årigt exklusivt avtal med ZERO Motorcycles där man tillsammans skall utveckla elmotorer som skall ligga i fronten och se till att Polaris fortsätter sin utveckling mot bättre och ledande position inom sina modeller med eldrift.
[4] MY 2021 Yamaha
En stor nyhet i Yamahas modellprogram för 2021 är deras nya Wolverin RMAX 1000. En sportmodell i deras SxS segment som är framtagen för de som gillar att köra fort och lite mer avancerat. Modellen finns i en 2- eller 4-sitsig version. Motorn är en 999 kubiks tvåcylindrig vätskekyld fyrtaktsmotor med dubbla överliggande kamaxlar.
[5] Arctic Cat 2021
Arctic Cat erbjuder en nedslimmad lineup för 2021. Eller ska vi säga förenklad lineup för att följa Arctic Cats ordval. Först ut är den amerikanska marknaden vilket vi skriver om här. Fokus ligger på högpresterande UTV:er, eller Side By Side som de också kallas, och även på de mest populära klasserna på ATV sidan. Mycket fokus har också lagts på att ge kunderna en mängd olika val när det kommer till att kunna modifiera sina nyköpta modeller för att få dem precis som man vill ha dem.
[6] Hur är det att vara med och köra i SOT?
- Fy fan vad jobbigt! Michel Lemcke kränger av de guldreflekterande glasögonen och torkar svetten som rinner från hjälmkanten. I en dryg timmes tid har han och hans svarta ATV rusat runt på endurobanan, upp och ned för backar och plöjt sig fram genom djup sand och genom leriga vattenhål. -Man måste ju stå upp mest hela tiden, stönar han. Det är lätt att förstå att det kan vara brutalt jobbigt att verkligen sträcka ut med fyrhjulingen nu när man kan göra det under ordnade former i SOT. Men Michel kan inte dölja att han också tycker det är lajbans kul. Om kännetecknet på en verklig ATV-entusiast är att han, eller hon, står ut med att offra det mesta av bekvämlighet och i stället inhysa sig i ett litet trehundrakronors pop-upptält från Biltema, kämpa sig till vad man nu kan få av nattsömn och vakna av att det regnar – bara för att vara på plats i god tid när det vankas Offroad Tour... Om man längtar så efter adrenalinpåslaget när man äntligen får ge sig iväg ut i skogen, solo på sin maskin, att man till och med står ut med att ÅKA offroad med kompisar i bil eftersom ATV:erna inte är välkomna på just DEN banan...
[ TESTER ]
[7] TEST Can-Am Traxter HD 10 Pro
Can Am har många olika modeller i sin repertoar. Traxter familjen är en av dem som lämpar sig för arbete där flaket möjliggör att man lätt får med sig utrustning. Förutom flaket kan man känna sig extra lycklig att man kan koppla på en vagn av valfri sort i allt från kombi- till skogsvagn. Just den modell vi körde hade en hytt av det modernare slaget med en del tekniska lösningar utöver det normala. Själva utformningen på modellen lyser arbete. Det gör inte saken sämre att den har pimpats med en komplett hytt med värme, samt fönster som går att öppna på olika sätt. Då man går runt maskinen hittar man även vindrutetorkare, samt möjlighet att spraya spolarvatten på vindrutan.
[8] TEST Polaris RZR XP Turbo S
Polaris har inför 2020 utvecklat ett helt nytt chassi och plattform för sin RZR modell. Ett chassi som gör att modellen numera är 153 cm bred vilket ger en bättre stabilitet i svåra situationer. Motorn är numera Prostar 1000 med turbo. En rejäl kanon som verkligen ser till att formligen skjuta ut dig och njuta av din resa. Så följ med på vår första testtur med detta monster.
[9] PRISVÄRD KOMBO - BLACK WOLF COMBITRAILER 1500
Att hitta rätt vagn till sin ATV är inte helt lätt. Utbudet på marknaden är minst sagt enormt och priser och kvalitet varierar mycket. Ett intressant koncept är kombivagnarna som, precis som namnet antyder, kombinerar flera olika egenskaper. Perfekt tycker vi, då man med en vagn kan klara flera olika uppgifter. Vi har tittat närmare på Black Wolf Combitrailer 1500, flakvagn och timmervagn med kran. Black Wolf tillverkar en rad olika tillbehör till ATV. I produktutbudet finns även några varianter av ATV vagnar i varierande utföranden och prisnivåer. Black Wolf Combitrailer 1500 säljs just nu på kampanj för 14 590:- inklusive moms. Vagn och kran är galvaniserade och fjärrstyrd elvinsch ingår. Låter prisvärt tycker vi, låt oss ta reda på om det verkligen är så.
[10] TEST Jeep Compass PHEV
Egenskaper man inte släpper utan fortsätter att föra vidare till sina modernare modeller. Den stora frågan är hur har man lyckats balansera en elhybrid med dragförmåga och storleken på släpet man får dra? Den Jeep Compass vi körde ser lite kompaktare ut än en fullvuxen SUV. Den har snygga rena linjer som vi brukar hitta på modernare Jeepar, vilket ser exklusiv ut. Kliver man in i bilen möts man av en modern förarmiljö där det exklusiva utseendet följer med in i kupén. Komforten i de skålade sätena gör att man sitter bekvämt och framförallt den skålade sittdelen framträder. När vi körde längre sträckor så blir den totala komforten i stolen bra, där även huvudstödet ger rätt position utan några större justeringar.
[ RACING ]
[11] 2021 Dakar
Det 43:e året som Dakar tävlingen genomförs sker som i fjol i Saudi Arabien med start den 3 januari i Jeddah och avslutas den 15 januari på samma ställe. Jeddah är en stad i provinsen Mekka i västra Saudiarabien, i det historiska landskapet Hijaz. Staden är belägen just vid Röda havets kust, omkring 8 mil väster om Mecka. Jeddah är ett ekonomiskt och administrativt centrum och det största befolkningscentrumet i västra Saudiarabien. Stadens folkmängd uppgick till cirka 3,5 miljoner invånare vid folkräkningen 2010 vilket gör den till den näst största staden i Saudiarabien, efter huvudstaden Riyadh. Ny slinga Den slinga som kommer att köras i tävlingen är helt ny så det kommer vara helt nya förutsättningar för de tävlande. För att öka säkerheten, som var ett problem ifjol, kommer nu detaljerade beskrivningar på de dagliga sträckorna att delas ut innan så de tävlande kan få en så bra kontroll som möjligt på de förhållanden som gäller. Sedan har de också gjorts ansträngningar att göra sträckorna mindre snabba i år.
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddävgen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.atv-quad.se