Navigera dig fram här   Torsdagen den 29:e oktober 2020
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen ATV  
  ATV tester  
  Quad racing  
  ATV nyhetsarkiv  
  Prenumeration ATV  
  Tidigare nummer ATV  
  Forum - ATV & Quad's  
  Årets ATV  
  Medlem  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15052  
  Antal nyheter: 5562  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 1291 st  
  Igår: 6829 st  
  Denna månad:
235119 st
 
  Föreg. månad:
258595 st
 
  Totalt: 75064278 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. scom851
2. FrankJScott
3. Erika05
4. tianadireyyyyy
5. Mahi01
6. sunnne
7. kimberly1857
8. SweSkot21
9. Gordon58
10. Reni1123
 
 
Här är du: I tidningen: 2020, nr 4 > Artikel: Älgjakt
 

Älgjakt


Nu är det dags för älgjakt och en tid för många då man tar ut en veckas ledighet från jobbet och drar till skogs. För många är det den viktigaste stunden på året. Så pass viktig att nästan all tid före älgjakten också vigs åt planering och förberedelser.
Det som jag tycker är det kanske trevligaste med älgjakten är förutom jakten det sociala, att få tid med grannar, släkt och vänner. Jaga tillsammans betyder att man delar på upplevelser.
Fyrhjulingen kan hjälpa till en hel del, inte bara under jakten utan även före.

Exempel:
Siktröjning
Utkörning av ved till passen
Underhåll av pass
Utkörning av saltstenar
Annan viltvård
Hämtning av fälld vilt
Kan hämta någon som skadat sig på passet

Hur var det före fyrhjulingen?
Här kan jag bara tala för mig själv och vårt jaktlag. Förr var det en ombyggd traktor med bandsats baktill som skötte transporterna av älgarna. Vissa delar av vårt område är mer eller mindre lätta att komma till, med svår terräng och mycket myrmarker. Detta gör att smidighet och framkomlighet är oerhört viktigt för att snabbt kunna ta rätt på bytet efter skottet.
Jaktdagar kom, skottet ekade över vidderna och radion meddelade att jakten gått bra och en ståtlig älg behövde hämtas. Nu började ofta en lång väntan för de som var inblandade. Alla förberedelser gjordes som att ta ur älgen och förbereda den inför frakten hem till slaktboden. Sedan kom ljuden av träd som knäcks på håll, plötsliga rop dalade bort för att sedan lämna vildmarken tyst igen med bara spraket av veden som brann under kaffepannan innan en motorsåg startade för att röja en väg till den stora osmidiga traktorn.
Första gången vi fick en fyrhjuling i jaktlaget blev man imponerad över hur otroligt snabbt och smidigt den tog sig fram. Den tog sig fram över myrar som vårt gamla osmidiga blysänke till traktor aldrig ens skulle drömma om.
Sedan blev man ibland lite överraskad över hur snabbt den var framme vid bytet. Motorljudet var så pass mycket lägre och det var inga motorsågar som startade eller träd som knäcktes som förvarning.
Nu har allt utvecklats än mer med styrservon och bättre älgvagnar. Nu kan man ägna mer tid åt det man gillar mest, nämligen jakten och det är inget annat än en mycket bra sak.Mikael Ottosson

 
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddävgen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.atv-quad.se